Bakan Uraloğlu, bölge liman başkanlarıyla bir araya geldi Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, limanlarda geçen yıl 5 bine yakın geminin denetlendiğini belirterek, “Son dönemde Batı’da denetimler kapsamında uygulanan yaptırımlar var ve bunlar çok da hakkaniyetli değil. Bizim de benzer denetlemeleri mütekabiliyet esasında yapmamız gerekir.” dedi.

Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde, bölge liman başkanları ile yaptığı toplantıda, Türkiye’nin, üç tarafının denizlerle çevrili, Marmara iç denizi ve boğazlara sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’de, dünyanın çevresinin dörtte biri kadar 10 bin 900 kilometreyi aşan deniz kıyı şeridi bulunduğunu bildiren Uraloğlu, boğazlarda yılda yaklaşık 80 bin civarında gemi trafiği görüldüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde ve AK Parti Hükümetleri döneminde, denizcilik sektörüne ciddi yatırımlar yapıldığına işaret eden Uraloğlu, yatırımların kıymetli ancak yeterli olmadığını ve daha gayretli çalışılması gerektiğini vurguladı.

Uraloğlu, denizcilik sektörünün ve ilgili kurumların yönetilebilmesi için ihtiyaç duyulan belirli yasal düzenlemeleri yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini anlattı. Düzenleme ve uluslararası kurallar gereği yapılması gereken denetlemelere dikkati çeken Uraloğlu, “Uluslararası deniz trafiğine açık 193 liman tesisimizle, geçen yıl 531 milyon tondan fazla yükü elleçledik. 71 liman başkanlığı, vatandaşlarımıza hizmet veriyor ve deniz trafiğini yönetiyor.” diye konuştu.

“Türk bayrağı taşıyan yaklaşık 2 bin 150 gemimiz var”

Geçen yıl itibarıyla Türkiye’nin, dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip olduğunu hatırlatan Uraloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türk bayrağı taşıyan yaklaşık 2 bin 150 gemimiz var. Daha çok geminin, Türk bayrağına geçmesi için onları teşvik ediyoruz. Limanlarımızda geçen yıl 5 bine yakın gemiyi denetledik. Ülkemiz yol geçen hanı değil, bu noktada denizcilikte ciddi bir ülke imajını vermek için denetlemeler kıymetli. Son dönemde Batı’da denetimler kapsamında uygulanan yaptırımlar var ve bunlar çok da hakkaniyetli değil. Bizim de benzer denetlemeleri mütekabiliyet esasında yapmamız gerekir.”

Uraloğlu, denizlerde kazaların engellenmesi noktasında ve denetlemeler konusunda daha gayretli olunması gerektiğini dile getirdi. Gemi sigortalarına ilişkin Denizcilik Genel Müdürlüğünün bir çalışması olduğuna değinen Uraloğlu, söz konusu çalışmanın, bu ay içinde bitirileceğini ve önemli bir aşama kaydedileceğini söyledi.

Avrupa Birliği limanlarındaki Türk bayraklı gemilerin performansının artırılması için daha çok gayret edilmesi gerektiğini belirten Uraloğlu, yıl sonuna kadar denizcilik ile ilgili farklı bir yapısal reformu hayata geçirmek için bir çalışma yürüttüklerini, çalışma tamamlandığında sektörün tek elden ve güçlü şekilde yönetileceğini vurguladı.

Uraloğlu, denizcilikte yapılan işlemlerin dijital ortamlara taşınmasının önemine işaret ederek, “Özellikle Liman Yönetimi Bilgi Sistemi, Seyir İzin Belgesi Sistemi, Gemi İnsanı Bilgi Sistemi gibi uygulamalarla işlemlerin çevrimiçi yürütülmesiyle sürecin şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Related Posts

Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında da uygulanacak, “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” şartını içeren yönetmelik …

Akaryakıt fiyatlarında tabela değişti: Benzine zam geldi, motorine yolda

Brent petrol ve döviz kuru dalgalanmaları, vergi artışlarıyla birleşerek akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Son olarak benzin fiyatına 1.50 TL’lik bir zam yapılırken, motorine ise 1.30 TL zam yapılması bekleniyor. Peki, 14 Mayıs 2025 itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları ne durumda? İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları…

Fitch’ten ABD-Çin tarifeleriyle ilgili açıklama! ‘Ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azalttığını ancak bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini bildirdi.

Prim üretimi hayatdışında yüzde 49.5, hayat branşında yüzde 74.7 arttı: 3 ayda 300 milyar TL

2025’in ilk üç aylık verilerine göre hayatdışı pazarında sağlık sigortalarının payı artmaya devam ederken kaskodaki gerileme sürüyor.

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.

Petrol yükselişine devam ediyor

ABD-Çin anlaşmasının etsiyle petrol fiyatları yükselişe geçti. Yeni günde de bu yükselişine devam eden Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,62 dolardan işlem görüyor.