Bakan Uraloğlu, bölge liman başkanlarıyla bir araya geldi Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, limanlarda geçen yıl 5 bine yakın geminin denetlendiğini belirterek, “Son dönemde Batı’da denetimler kapsamında uygulanan yaptırımlar var ve bunlar çok da hakkaniyetli değil. Bizim de benzer denetlemeleri mütekabiliyet esasında yapmamız gerekir.” dedi.

Uraloğlu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nde, bölge liman başkanları ile yaptığı toplantıda, Türkiye’nin, üç tarafının denizlerle çevrili, Marmara iç denizi ve boğazlara sahip olduğunu söyledi.

Türkiye’de, dünyanın çevresinin dörtte biri kadar 10 bin 900 kilometreyi aşan deniz kıyı şeridi bulunduğunu bildiren Uraloğlu, boğazlarda yılda yaklaşık 80 bin civarında gemi trafiği görüldüğünü kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yönetiminde ve AK Parti Hükümetleri döneminde, denizcilik sektörüne ciddi yatırımlar yapıldığına işaret eden Uraloğlu, yatırımların kıymetli ancak yeterli olmadığını ve daha gayretli çalışılması gerektiğini vurguladı.

Uraloğlu, denizcilik sektörünün ve ilgili kurumların yönetilebilmesi için ihtiyaç duyulan belirli yasal düzenlemeleri yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini anlattı. Düzenleme ve uluslararası kurallar gereği yapılması gereken denetlemelere dikkati çeken Uraloğlu, “Uluslararası deniz trafiğine açık 193 liman tesisimizle, geçen yıl 531 milyon tondan fazla yükü elleçledik. 71 liman başkanlığı, vatandaşlarımıza hizmet veriyor ve deniz trafiğini yönetiyor.” diye konuştu.

“Türk bayrağı taşıyan yaklaşık 2 bin 150 gemimiz var”

Geçen yıl itibarıyla Türkiye’nin, dünyanın en büyük 11. deniz ticaret filosuna sahip olduğunu hatırlatan Uraloğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türk bayrağı taşıyan yaklaşık 2 bin 150 gemimiz var. Daha çok geminin, Türk bayrağına geçmesi için onları teşvik ediyoruz. Limanlarımızda geçen yıl 5 bine yakın gemiyi denetledik. Ülkemiz yol geçen hanı değil, bu noktada denizcilikte ciddi bir ülke imajını vermek için denetlemeler kıymetli. Son dönemde Batı’da denetimler kapsamında uygulanan yaptırımlar var ve bunlar çok da hakkaniyetli değil. Bizim de benzer denetlemeleri mütekabiliyet esasında yapmamız gerekir.”

Uraloğlu, denizlerde kazaların engellenmesi noktasında ve denetlemeler konusunda daha gayretli olunması gerektiğini dile getirdi. Gemi sigortalarına ilişkin Denizcilik Genel Müdürlüğünün bir çalışması olduğuna değinen Uraloğlu, söz konusu çalışmanın, bu ay içinde bitirileceğini ve önemli bir aşama kaydedileceğini söyledi.

Avrupa Birliği limanlarındaki Türk bayraklı gemilerin performansının artırılması için daha çok gayret edilmesi gerektiğini belirten Uraloğlu, yıl sonuna kadar denizcilik ile ilgili farklı bir yapısal reformu hayata geçirmek için bir çalışma yürüttüklerini, çalışma tamamlandığında sektörün tek elden ve güçlü şekilde yönetileceğini vurguladı.

Uraloğlu, denizcilikte yapılan işlemlerin dijital ortamlara taşınmasının önemine işaret ederek, “Özellikle Liman Yönetimi Bilgi Sistemi, Seyir İzin Belgesi Sistemi, Gemi İnsanı Bilgi Sistemi gibi uygulamalarla işlemlerin çevrimiçi yürütülmesiyle sürecin şeffaf, hızlı ve etkin bir şekilde yönetilmesini sağlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Related Posts

Altının gramı güne düşüşle başladı! İşte altında son rakam (09 Temmuz 2025)

Dün ons fiyatındaki düşüşe paralel değer kaybeden altının gram fiyatı, günü yüzde 0,9 kayıpla 4 bin 250 liradan tamamladı. Altının gram fiyatı, yeni güne düşüşle başlamasının ardından saat 09.40 itibarıyla önceki kapanışına göre yüzde 0,3 azalışla 4 …

İşlenmiş altın ithalatına yeni kurallar geldi

Hükümet, işlenmiş altın ve diğer kıymetli madenlerin ithalatında ödeme şekillerine sınırlama getirdi. 2026 sonuna kadar işlenmiş altın sadece belirli yöntemlerle yurda girebilecek. Bu uygulamada ise amaç ülkeden döviz çıkışını kontrol altına almak.

Ticaret savaşlarında ikinci raunt! AB İngiltere’den daha yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacak

ABD ile ticaret pazarlığında geri adım atan Brüksel, Trump’ın talep ettiği yüksek gümrük vergilerine geçici olarak boyun eğmeye hazırlanıyor. AB iş dünyası, İngiltere’ye tanınan ayrıcalıkların kendilerine sunulmamasından ötürü hayal kırıklığı yaşıyor.

Kredi kartı kullananlar dikkat: Kişi sayısı 1 milyonu aştı!

Yüksek faiz oranları, özellikle kredi ve kredi kartı borçlularını zor durumda bırakıyor. Bu yılın ilk beş ayında yasal takibe girenlerin sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyonu geçti.

Tayvan’ın ABD ihracatında patlama

Tayvan’ın dış ticaret fazlası Haziran 2025’te geçen yılın aynı ayına göre yüzde 156 artışla 12.07 milyar dolara yükseldi. Ekonomi Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ihracat yıllık bazda yüzde 33.7 artarak 53.32 milyar dolara çıkarak tüm …

İşte dünyada yatırımcısına en çok kazandıran futbol kulüpleri

2025’in ilk yarısında yatırımcısına en çok kazandıran futbol kulübü yüzde 61,9’luk artışla Benfica olurken Lazio Avrupa kupalarına katılamayınca yüzde 23,1 değer kaybetti.