Bankadan kredi çekenler dikkat: Sigorta parasını nasıl geri alabilirsiniz?

Kredi Kullananlar için Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Bankalar, müşterilerine ihtiyaç, taşıt, konut kredileri sağlarken, kendilerini güvence altına almak adına hayat sigortası talep edebilir. Peki, kredi çeken kişiler sigorta yaptırmak zorunda mı? Ödenen sigorta bedelini geri almak mümkün mü? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, bu konuya açıklık getiriyor.

Eğer vatandaşlar ihtiyaç kredisi gibi bir kredi kullanmak istediklerinde bankalara başvurduklarında, bankaların sözleşme kapsamında ‘hayat sigortası’ talep etme hakkı bulunmaktadır. Bazı durumlarda, hayat sigortasını sonradan geri almak mümkün olabilir. Ancak çoğu kişi, bu durumun farkında değildir.

Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kanunen, herhangi bir kredi kullanımında hayat sigortası yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bankalar, alacaklarını güvence altına almak adına sigorta yaptırılmasını şart koşmaktadır. Yani hayat sigortası yaptırmayan müşterilere kredi verilmemektedir.”

Bankalar için en önemli husus, kredi ödemelerinin yapıldığından emin olmaktır. Bu nedenle, ölüm durumunda kredinin geri ödenmesi için hayat sigortasının zorunlu tutulduğunu belirtmek gerekir. Kredi çeken kişinin hayat sigortası bulunması durumunda, ölümü halinde kalan taksitler sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Hayat sigortası olmadığı durumlarda ise kalan kredi borçları, reddi miras yapmayan mirasçılardan tahsil edilmektedir.

Sigortasız Kredi Kullanmak Yüksek Faizlere mi Neden Olur?

Eğer hayat sigortası yaptırmazsanız, bu durumda risk primiyle orantılı olarak daha yüksek faiz oranları veya masraflarla karşılaşabilirsiniz. Bankalar, müşterilerine her iki durum için de farklı seçenekler sunmaktadır. Kredi kullanırken hangi seçeneği tercih edeceğiniz tamamen size kalmıştır.

Sigorta Ücreti Geri Alınabilir mi?

Aslında bunu sadece hayat sigortasıyla sınırlı tutmamak gerekir. Tüm sigorta türlerinde, sigortadan vazgeçtiğinizde kalan dönemlere ilişkin ödediğiniz sigorta primlerini geri alabilirsiniz.

Örneğin, araç sigortası yaptırdığınızda, poliçeyi iptal ettiğinizde kalan aylara ait sigorta primlerini geri alabilirsiniz. Aynı durum, hayat sigortaları için de geçerlidir. Erken kapatma yaparak kredinizi kapattığınızda, geri kalan aylar için fazladan ödediğiniz hayat sigortası primlerini geri alabilirsiniz. Ancak bu işlem için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurmadığınız takdirde, ilgili tutarları otomatik olarak geri alamazsınız.

Sigorta Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Sizden fazla tahsil edilen hayat sigortası primlerini geri almak için E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden yapılan sorgulama ve başvuru işlemi sayesinde, kredi kullanımından yıllar sonra bile geriye dönük ödeme alabilirsiniz.

Related Posts

Evlenecek çiftler artık o parayı ödemeyecek

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü “Evlenecek Gençlerin Desteklenmesi Projesi”ne bir katkı da emlak sektöründen geldi. Tüm Emlakçılar Danışmanları Birliği, hayatlarını birleştirmek isteyen çiftlere destek amacıyla önemli bir karar aldı. Yeni evlenecek çiftlerden ev kiralama sürecinde herhangi bir komisyon bedeli talep edilmeyecek.

Bafra Ovası’nda karpuz ve kavun ekimi gecikmeli başladı

Samsun’un Bafra ilçesinde, 2025 yılının kavun karpuz fidesi ekimleri gecikmeli olarak başladı.

Bakan Uraloğlu: Çocuklarımızı dijital dünyanın risklerinden koruyacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ByteDance/TikTok Devletlerle İlişkiler ve Kamu Politikaları Türkiye ve Levant Bölge Başkanı Fatih Kafadar’ı kabul etti. Bakan Uraloğlu, “Çocuklarımızı ve gençlerimizi dijital dünyanın risklerinden korumak ve onları bilinçli dijital vatandaşlar olarak desteklemek için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürüyoruz” dedi.

Brent petrolün varili 62,73 dolardan işlem görüyor

Petrol fiyatları, ABD’nin Çin ile erken aşama ticaret görüşmelerine bu hafta başlayacağı yönünde verdiği sinyallerin etkisiyle yükselişe geçti. ABD’nin petrol arzında daralma beklentileri de piyasaları destekleyen bir diğer unsur oldu.

İspat şartı geldi! SGK’dan erken emeklilik için yeni karar…

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan genel yazıyla fiili hizmet süresi zammına tabi iş yerlerinden yapılan bildirimlerde bazı meslek kodlarına sınırlama getirilmişti. SGK tarafından yürütülen çalışmayla birlikte listede yer alan 4/a’lı …

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

TL’nin reel değeri 6 ayın en düşük seviyesinde

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir