Bankadan kredi çekenler dikkat: Sigorta parasını nasıl geri alabilirsiniz?

Kredi Kullananlar için Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Bankalar, müşterilerine ihtiyaç, taşıt, konut kredileri sağlarken, kendilerini güvence altına almak adına hayat sigortası talep edebilir. Peki, kredi çeken kişiler sigorta yaptırmak zorunda mı? Ödenen sigorta bedelini geri almak mümkün mü? Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, bu konuya açıklık getiriyor.

Eğer vatandaşlar ihtiyaç kredisi gibi bir kredi kullanmak istediklerinde bankalara başvurduklarında, bankaların sözleşme kapsamında ‘hayat sigortası’ talep etme hakkı bulunmaktadır. Bazı durumlarda, hayat sigortasını sonradan geri almak mümkün olabilir. Ancak çoğu kişi, bu durumun farkında değildir.

Hayat Sigortası Zorunlu mu?

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Kanunen, herhangi bir kredi kullanımında hayat sigortası yaptırılması zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak bankalar, alacaklarını güvence altına almak adına sigorta yaptırılmasını şart koşmaktadır. Yani hayat sigortası yaptırmayan müşterilere kredi verilmemektedir.”

Bankalar için en önemli husus, kredi ödemelerinin yapıldığından emin olmaktır. Bu nedenle, ölüm durumunda kredinin geri ödenmesi için hayat sigortasının zorunlu tutulduğunu belirtmek gerekir. Kredi çeken kişinin hayat sigortası bulunması durumunda, ölümü halinde kalan taksitler sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır. Hayat sigortası olmadığı durumlarda ise kalan kredi borçları, reddi miras yapmayan mirasçılardan tahsil edilmektedir.

Sigortasız Kredi Kullanmak Yüksek Faizlere mi Neden Olur?

Eğer hayat sigortası yaptırmazsanız, bu durumda risk primiyle orantılı olarak daha yüksek faiz oranları veya masraflarla karşılaşabilirsiniz. Bankalar, müşterilerine her iki durum için de farklı seçenekler sunmaktadır. Kredi kullanırken hangi seçeneği tercih edeceğiniz tamamen size kalmıştır.

Sigorta Ücreti Geri Alınabilir mi?

Aslında bunu sadece hayat sigortasıyla sınırlı tutmamak gerekir. Tüm sigorta türlerinde, sigortadan vazgeçtiğinizde kalan dönemlere ilişkin ödediğiniz sigorta primlerini geri alabilirsiniz.

Örneğin, araç sigortası yaptırdığınızda, poliçeyi iptal ettiğinizde kalan aylara ait sigorta primlerini geri alabilirsiniz. Aynı durum, hayat sigortaları için de geçerlidir. Erken kapatma yaparak kredinizi kapattığınızda, geri kalan aylar için fazladan ödediğiniz hayat sigortası primlerini geri alabilirsiniz. Ancak bu işlem için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Başvurmadığınız takdirde, ilgili tutarları otomatik olarak geri alamazsınız.

Sigorta Ücreti Nasıl Geri Alınır?

Sizden fazla tahsil edilen hayat sigortası primlerini geri almak için E-Devlet üzerinden başvuru yapabilirsiniz.

E-Devlet üzerinden yapılan sorgulama ve başvuru işlemi sayesinde, kredi kullanımından yıllar sonra bile geriye dönük ödeme alabilirsiniz.

Related Posts

Dev markaların ürünleri raflardan toplatılıyor: Hepsi sağlığa zararlı çıktı

Ticaret Bakanlığı denetimlerini aralıksız olarak sürdürüyor. Son yapılan uygulamalar kapsamında oda kokuları ve evcil hayvanları ilgilendiren ürünlerin yasaklanması ve toplatılmasına karar verildi.Zara Home’un oda kokusu olan “Vetiver Melon Hava …

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

1.5 milyonun altındaki modeller açıklandı: İşte en ucuz sıfır araçlar listesi; Togg, Fiat, Renault, Hyundai, Opel, BYD, Kia otomobil fiyatları

Türkiye otomobil pazarında sıfır araçlara olan ilgi artmaya devam ediyor. Güncel fiyatlar doğrultusunda hazırlanan listeye göre, çeşitli marka ve modeller hâlâ 1.5 milyon TL’nin altında satışa sunuluyor. Fiat, Hyundai, Opel, Citroën ve Renault gibi …

Bakan Kacır: Güçlü uluslararası iş birlikleri içinde yer almaya devam edeceğiz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cenevre’de düzenlenen Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO) Bakanlar Politika Diyaloğu Toplantısı’na katıldı.

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …

Bir ülke daha dijital para için düğme bastı

Pakistan, dijital para için pilot uygulama başlatmaya hazırlanıyor.