Vücut kulağa alarm yolluyor! Yatarken duyulan kalp atışının sebebi: ‘Tümör olabilir’

Kulaktan Kalp Atışı Duymanın Nedenleri

Betül Yasemin Keskin / Milliyet.com.tr – Uyku halindeyken kalp atışlarınızı duyabiliyor musunuz? Uzmanlar, yan yattığınızda veya ayakta dururken sürekli kalp atışlarını duymanın potansiyel tehlikelerine dikkat çekiyor. Eğer sürekli kalp atışlarınızı duyuyorsanız, nedenlerini öğrenmek önemli hale gelebilir. Peki, bu durum neyin habercisi olabilir?

Yan Yatarken Kalp Atışı Duymak…

Amerikalı cerrah Dr. Anthony Youn, yeni bir video paylaştı. Viral hale gelen videoda Youn, “Eğer yan yattığınızda kalp atışlarını duyuyorsanız, muhtemelen şah damarınıza yaslanıyorsunuzdur” şeklinde bir açıklama yaptı. Videonun yayılmasının ardından Youn’a yöneltilen sorular üzerine, “Yan yattığınızda veya ayakta durduğunuzda sürekli kalp atışlarını duyuyorsanız, bu durum genellikle kulak çınlaması olarak adlandırılır” yanıtını verdi. Durum genellikle normal olarak kabul edilse de, endişe verici bazı nedenler olabileceğinin altını çizen doktor, durumun sık yaşanması durumunda uzmana başvurulması gerektiğini belirtti.

Kulak çınlaması genellikle artan kan akışı, egzersiz, hamilelik veya tiroid sorunları gibi durumlarla ilişkilendirilir. Ayrıca, atardamar sertleşmesi olan aterosklerozun bir belirtisi olabilir. Kan akışı düzensiz olduğunda, kalp atışları daha belirgin hale gelir. Ayrıca, kulak zarındaki deliklerden kaynaklanan işitme kaybı, iç sesleri daha net duymanıza neden olabilir. Bu durumların dışında, kalp atışlarınızın baş ve boyun bölgesinde bir tümör belirtisi olabileceği de vurgulanmaktadır. Ancak, kalp atışıyla eş zamanlı kulak çınlaması olan tümörlerin genellikle tehlikeli olmadığı belirtilmektedir.

Nabız Sesinin Kaynağı: Şah Damar

Tinnitus ismi verilen kalp atışıyla eş zamanlı duyulan sesler İngiltere’de 7.6 milyon kişide görülüyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Prof. Dr. Ela Araz Server, tinnitusu detaylarıyla açıklıyor.

“Dışardan gelen ses olmaksızın duyulan tüm sesler tinnitus olarak adlandırılır. Kendi vücudumuzun sesleri de tinnitus kapsamına girer. Kalp atış seslerini en çok duyarız. Bu seslere ‘pulsatil tinnitus’ denir. Diğer tinnitus seslerinden ayırt edici özelliği, kulak çınlamasının kalp atış hızına ritmik olarak eşlik etmesidir ve kaynağı genellikle şah damarında akan kandan kaynaklanan sestir.” – Prof. Dr. Ela Araz Server

Peki, kalp atışlarını hangi durumlarda daha yoğun duyabiliriz? Prof. Dr. Server, genellikle yan yattığımız, eğildiğimiz veya kulak yolunu tıkadığımız durumlarda kalp atışlarını duyabileceğimizi ve bu durumun normal olduğunu belirtiyor. Ancak, stres, heyecan, aşırı kafein tüketimi, egzersiz gibi durumlarda daha belirgin olabileceğini de ekliyor. Ayrıca, kalp damar sisteminde bazı hastalıklarda, sistemik hastalıklarda, damar yapısındaki patolojilerde veya kitlelerde de kalp atışlarının duyulabileceği üzerinde duruyor.

Aterosklerozun Etkisi

Prof. Dr. Ela Araz Server, “Tinnitus subjektif (sadece hastanın duyduğu) ve objektif (dışarıdan da duyulabilen) tinnitus olarak sınıflandırılır. Tinnitusun birçok sebebi olabilir ancak bazı durumlarda nedeni belirlenemez. Yaşam tarzı da tinnitusu etkileyen faktörler arasındadır. Yorgunluk, stres ve aşırı kafein tüketimi gibi etkenler yaygın nedenler arasındadır.”

Dr. Youn’un paylaşımında belirttiği gibi kalp atışlarını duymak, aterosklerozun bir belirtisi olabilir mi? Prof. Dr. Ela Araz Server, “Pulsatil tinnitus dediğimiz kalp atışlarının duyulmasına damar sertleşmesi (ateroskleroz), yüksek tansiyon, hızlı kalp atışı, damar tıkanıklığı, kansızlık, tiroid hastalıkları, damar yumağı veya tümör gibi nedenler yol açabilir.” diye yanıtlıyor.

Prof. Dr. Server, sağlıklı olduğumuz zamanlarda alışılmadık sesler duyuyorsak, bu sesler artıyorsa, tek taraflıysa, baş dönmesi veya işitme kaybı gibi ek semptomlar eşlik ediyorsa durumu ciddiye alarak doktora başvurmanın önemini vurguluyor.

Related Posts

Kadınlar bedenleriyle barışmalı! ‘Doğum sonrası deformasyonlar kader değil’

Kadınların bedenleriyle barışması ve sağlık problemleri konusunda cesur adımlar atması gerektiğini vurgulayan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bekir Şen, doğum sonrası yaşanan değişimlerin utanılacak bir şey olmadığını belirterek, kadınları destekleyici bir ortamda bu konuları konuşmaya çağırıyor.

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir