Verem hastalığı halen tehdit ediyor!

Tüberküloz Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İSTANBUL (İGFA) – Dünya genelinde yaklaşık 8 milyon insanı etkileyen tüberküloz, yılda yaklaşık 2 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, ülkemizde ise yaklaşık 15 bin vaka olduğunu ve bunların yaklaşık 2 binisinin çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Verem hastalığına dikkat çeken Prof. Dr. Aytaç Atamer, veremin, diğer adıyla tüberkülozun ‘Mycobacterium tuberculosis’ adlı bir bakterinin sebep olduğu, genellikle akciğerleri etkileyen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu vurgulayarak, hastalığın özellikle sosyoekonomik düzeyi düşük kişilerde daha sık görüldüğünü ve ekonomik şartlarla birlikte tüberküloz sıklığının arttığını söyledi.

Prof. Dr. Aytaç Atamer, tüberkülozun klinik belirtilerinden bahsederek, halsizlik, yorgunluk, terlemeler, uzun süreli öksürük, kanlı öksürük ve balgam gibi belirtileri olan kişilerde tüberküloz şüphesinin düşünülmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, geri kalmış ülkelerde ve göçmenlerin olduğu bölgelerde daha fazla tüberküloz vakasına rastlandığını belirtti.

Tüberkülozu önlemek amacıyla BCG aşısının uygulandığını söyleyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, aşının yaklaşık %80 koruyuculuğa sahip olduğunu ve yaklaşık 2 aylık bebeklere BCG aşısının yapılması gerektiğini belirtti.

Related Posts

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı