Türkiye dudakları boyadı! Bakın en çok hangi ülke aldı!

Kozmetik Sektöründe Ruj İhracatında Artış Devam Ediyor

Türkiye’nin dikkat çeken ihracat kalemlerinden biri olan kozmetik sektöründe ruj ihracatı hızla yükseliyor. Son verilere göre, 2024 yılında ruj ihracatı bir önceki yıla göre %17,2 artarak rekor bir seviyeye ulaştı. Yalnızca bu yılın ilk iki ayında ise 6,7 milyon dolarlık ruj ihraç edildi.

2020-2024 döneminde Türkiye, toplamda 131 milyon dolarlık ruj ihraç ederek sektörde önemli bir oyuncu haline geldi. Bu yılın başlarında da ihracat performansı oldukça olumlu seyrediyor. 2025’in ilk iki ayında 6,7 milyon dolarlık ruj ihraç edilirken, Dünya’nın haberine göre, Türk rujlarına en büyük talep ABD, Irak ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden geliyor.

Sektörde faaliyet gösteren şirketler, kalite standartlarına büyük önem veriyor ve uluslararası standartlara uygun olarak üretim yapıyor. Bu sayede Türk kozmetik ürünleri dünya çapında tercih edilen ürünler arasında yer alıyor.

Pandemi Döneminde Artan Talep

Covid-19 salgını döneminde kozmetik ürünlerine olan talep düşmüş olsa da, salgın sonrasında kadınların güzellik rutinlerine geri dönmesiyle rujlara olan ilgi tekrar arttı. Bu da Türkiye’nin ruj ihracatındaki ivmeyi destekledi.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’nin 2020’de 22,9 milyon dolar olan ruj ihracatı, 2021’de 19,3 milyon dolara gerilemişti. Ancak sonrasında yaşanan artış trendi ile 2022’de 22,7 milyon dolarlık ihracata, 2023’te ise %34,5 artışla 30,5 milyon dolarlık ihracata ulaşıldı.

Türkiye’nin geçtiğimiz 5 yılda ABD’ye yapılan ruj ihracatı oldukça dikkat çekerken, 2024 ve 2025’in başındaki verilere göre Suudi Arabistan’a olan ihracat da önemli bir ivme kazanmış durumda. Geçen yıl Suudi Arabistan’a 5 milyon 182 bin 627 dolarlık ruj ihracatı yapılırken, bu yılın başlarında yapılan 1 milyon 376 bin 814 dolarlık ihracatla birlikte toplamda 6 milyon 559 bin 441 dolarlık ruj satışı gerçekleştirildi.

Irak ise ruj ihracatında Suudi Arabistan’dan sonra en fazla talep gören ülkelerden biri konumunda bulunuyor.

Related Posts

Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında da uygulanacak, “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” şartını içeren yönetmelik …

Akaryakıt fiyatlarında tabela değişti: Benzine zam geldi, motorine yolda

Brent petrol ve döviz kuru dalgalanmaları, vergi artışlarıyla birleşerek akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Son olarak benzin fiyatına 1.50 TL’lik bir zam yapılırken, motorine ise 1.30 TL zam yapılması bekleniyor. Peki, 14 Mayıs 2025 itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları ne durumda? İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları…

Fitch’ten ABD-Çin tarifeleriyle ilgili açıklama! ‘Ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azalttığını ancak bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini bildirdi.

Prim üretimi hayatdışında yüzde 49.5, hayat branşında yüzde 74.7 arttı: 3 ayda 300 milyar TL

2025’in ilk üç aylık verilerine göre hayatdışı pazarında sağlık sigortalarının payı artmaya devam ederken kaskodaki gerileme sürüyor.

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.

Petrol yükselişine devam ediyor

ABD-Çin anlaşmasının etsiyle petrol fiyatları yükselişe geçti. Yeni günde de bu yükselişine devam eden Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,62 dolardan işlem görüyor.