Şirketler yapay zeka becerilerine sahip çalışanları işe almayı planlıyor


Şirketler Yapay Zeka Becerilerine Sahip Çalışanları İşe Almayı Planlıyor

İSTANBUL (İGFA) – Dünya Ekonomik Forumu, küresel işgücünün ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu dönüşümleri ele alan ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporunu yayımladı.

PERYÖN’ün çatı derneği EAPM’nin paydaşlığında ülke verilerinin derlenmesine liderlik ettiği raporda, küresel işgücünün yanı sıra Türkiye işgücüne ve iş hayatına dair çarpıcı veriler de yer aldı. 55 ülke ve 22 sektör grubundan 14 milyondan fazla çalışanı temsil eden 1000’den fazla işverenin katılımıyla hazırlanan rapor, işgücü piyasasındaki dönüşümleri, en hızlı büyüyen ve gerileyen meslekleri, kritik beceri gereksinimlerini ve iş dünyasının geleceğine dair stratejik öngörüler sunuyor.

2030 Yılına Kadar Küresel İşgücünde 170 Milyon Yeni İş Yaratılacak

Rapora göre, 2030 yılına kadar küresel işgücünde 170 milyon yeni iş yaratılırken, 92 milyon işin de geçerliliğini yitireceği ön görülüyor. Bu değişim, toplam istihdamda yüzde 7’lik net bir artış anlamına geliyor. Teknolojik değişimlerin itici güç olduğu bu dönüşümde, yapay zekâ, büyük veri ve dijital okuryazarlık gibi teknolojiyle ilgili becerilere olan talep hızla artıyor. İşverenlerin yüzde 86’sı, yapay zekâ ve bilgi işlem teknolojilerinin iş modellerini dönüştüreceğine inanıyor.

Türkiye verilerine göre, yapılan bir rapora göre, Türkiye’de işletmelerin yüzde 94’ü yapay zeka programlarını kullanırken, bu oran globalde yüzde 88 seviyesinde bulunuyor. Şirketlerin yüzde 78’i, yapay zeka becerilerine sahip yeni çalışanları işe almayı planlıyor ve yüzde 70’i mevcut çalışanlarını yapay zeka teknolojilerine uyum sağlamaları için eğitmeyi hedefliyor.

PERYÖN Başkanı Ebru Taşcı Firuzbay, konuyla ilgili olarak, “Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘2025 İşlerin Geleceği’ raporu, küresel işgücünün ve iş dünyasının dönüşümüne dair önemli veriler içeriyor. Türkiye’de temel becerilerin yüzde 44’ünün değişmesi bekleniyor ve bu oran küresel ortalamayı aşıyor. Türkiye’de en hızlı gelişen beceriler arasında yapay zekâ, büyük veri, teknolojik okuryazarlık ve siber güvenlik bulunuyor. Bu dönüşümün başarılı olabilmesi için teknolojik yatırımların yanı sıra insan odaklı yönetim, eğitim ve yeni beceri kazandırma süreçlerine odaklanmak gerekiyor. Raporda, kurum kültürüne önem veren Türk kuruluşlarının çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık odaklı olduğu belirtiliyor” dedi.


Related Posts

İsrail ordusunun Gazze’de evini bombaladığı Endonezya Hastanesi Müdürü hayatını kaybetti

İsrail ordusunun Gazze’de evini bombaladığı Endonezya Hastanesi Müdürü hayatını kaybetti

Üç günlük servet sahibi oldular

Sistemdeki basit bir hesaplama hatası, binlerce Norveçliyi kısa süreliğine milyoner ilan etti. Üç gün boyunca büyük ikramiyeyi kazandığını düşünen oyuncular, gerçeği öğrendiklerinde büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Sigaraya 10 liralık zam geliyor

Yarın açıklanacak enflasyon rakamıyla birlikte kesinleşecek 6 aylık ÜFE rakamının ardından tüm sigara markalarının fiyatlarına en az 8, ortalama 10 TL zam yapılacak.

İranlı uzman: İran İsrail’in tutumundan çok saldırılarına yeşil ışık yakan ABD’nin atacağı adımlarla ilgileniyor

İranlı analist Samir Shohani, Washington’un diyalog sırasında İran’a saldırmayacağına dair daha önce verdiği sözleri tutmamasının olası müzakere sürecinin güvenilirliğini zedelediğini belirtti.

Çanakkale Boğazı’nda makine arızası geçiren tekne kurtarıldı

Çanakkale Boğazı’nda dün akşam saatlerinde makine arızası nedeniyle sürüklenen ve içinde 6 kişinin bulunduğu tekne, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerinin zamanında müdahalesiyle güvenli bir şekilde limana çekildi

Gutsul: Moldovalı yetkililer halkı cezalandırmak için beni hapse atmak istiyor

Gagauz Özerk Bölgesi Başkanı Gutsul, Moldovalı yetkililerin halkı cezalandırmak için kendisini hapse atmak istediklerini belirtti.