Klorat nedir, zararları neler? Klorat kullanım alanları

Klorat İle İlgili Bilmeniz Gerekenler

Klorat, klor (Cl) içeren bir grup kimyasal bileşiktir ve genellikle klorat tuzları olarak bulunur. Potasyum klorat (KClO₃), sodyum klorat (NaClO₃) ve amonyum klorat (NH₄ClO₃) gibi bileşikler endüstride ve tarımda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Potasyum klorat, kibrit üretiminde, piroteknik alanında (havai fişeklerde) ve patlayıcılar sektöründe kullanılmıştır. Ayrıca laboratuvarlarda oksijen kaynağı olarak da kullanılabilir.

Klorat Kullanımının Zararları Nelerdir?

Kloratlar methemoglobinemiye neden olabilir, yani kanda oksijen taşıyan hemoglobin zarar görür ve oksijen eksikliği meydana gelir. Yüksek dozlarda alındığında böbrek ve karaciğer hasarına yol açabilir. Klorat tozları solunum yollarını tahriş edebilir, öksürüğe, nefes darlığına ve akciğer hasarına neden olabilir. Buharları veya dumanları solunduğunda zehirlenmeye sebep olabilir. Yutulduğunda mide bulantısı, kusma, ishal, karın ağrısı ve iç kanamaya yol açabilir. Aşırı dozda alındığında ölüme sebep olabilir. Deri ile temasında tahriş ve yanıklara neden olabilir. Göze temasında kalıcı hasar ve körlük riski vardır. Su kaynaklarına karıştığında zehirli etkilere sebep olabilir, bitkilere ve hayvanlara zarar verebilir. Suda yaşayan organizmalar üzerinde öldürücü etkisi olabilir. Balıkların ve diğer su canlılarının oksijen almasını engelleyerek toplu ölümlere sebep olabilir. Toprakta uzun süre kalabilir ve tarımsal üretimi olumsuz etkileyebilir.

Related Posts

Kadınlar bedenleriyle barışmalı! ‘Doğum sonrası deformasyonlar kader değil’

Kadınların bedenleriyle barışması ve sağlık problemleri konusunda cesur adımlar atması gerektiğini vurgulayan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bekir Şen, doğum sonrası yaşanan değişimlerin utanılacak bir şey olmadığını belirterek, kadınları destekleyici bir ortamda bu konuları konuşmaya çağırıyor.

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir