İş Sağlığı Eğitimi ve Sertifikası Geliyor

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, iş yerinde yetkili veya çalışanın eğitimle sertifika alacağını, 50’den az çalışanı olan ile az tehlikeli sınıfındaki iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği sorumlusu olacağını söyledi.

Kartaloğlu, bir otelde düzenlenen 60. Karadeniz Oda Başkanları Toplantısı’nda, iş sağlığı ve güvenliği konusunda kendilerine çok sorular geldiğini belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının bu konuda eğitim açacağını aktaran Kartaloğlu, “İş yerinde yetkili veya çalışan, eğitimle sertifika alacak, 50’den az çalışanı olan ile az tehlikeli sınıfındaki iş yerlerinin iş sağlığı ve güvenliği sorumlusu olacak.” dedi.

Bu yöntemle sorunun çözülmeye çalışıldığını vurgulayan Kartaloğlu, “Dün bununla ilgili yazı bize geldi, biz de paylaştık. Şimdilik bu sorun ortadan kalkmış gibi görünüyor. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin de (TOBB) bu anlamda çalışmaları oldu.” diye konuştu.

Kartaloğlu, yerli malı tespiti ve oranına ilişkin yaklaşık iki hafta önce bir tebliğ yayınlandığına işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Dikkat ettiniz mi bilmiyorum, tebliğin eski halinde yoktu, biz bunun için çok ciddi emek verdik. Orada mali uzman tanımı var. Mali uzman kimdir belli değildi, eski tebliğde sadece eksper olarak tanımlanıyordu ve burada TOBB ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonuna (TESK) yetkiler verilmişti. Yerli malı oranının tespitinde mali uzman tanımı yapıldı ve mali uzman sadece mali müşavir ve yeminli mali müşavir olarak tanımlandı. Bu konudaki eğitim yetkisi de TÜRMOB’a verildi.”

Sürdürülebilirlik uzmanlığının ve denetçiliğinin meslekleri açısından önemli kazanım olduğunu dile getiren Kartaloğlu, “Sürdürülebilirlik denetçileri sadece mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler arasından, bağımsız denetim yetkisine sahip olanlar arasından olacak. Bir sınav süreci var şu anda; sürdürülebilirlik sınavı.” dedi.

Karadeniz ile Karadeniz’e kıyısı olan 25 ilin oda başkanları ve yöneticilerinin yer aldığı toplantıya, Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse ile Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu da katıldı.

Related Posts

Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında da uygulanacak, “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” şartını içeren yönetmelik …

Akaryakıt fiyatlarında tabela değişti: Benzine zam geldi, motorine yolda

Brent petrol ve döviz kuru dalgalanmaları, vergi artışlarıyla birleşerek akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Son olarak benzin fiyatına 1.50 TL’lik bir zam yapılırken, motorine ise 1.30 TL zam yapılması bekleniyor. Peki, 14 Mayıs 2025 itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları ne durumda? İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları…

Fitch’ten ABD-Çin tarifeleriyle ilgili açıklama! ‘Ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azalttığını ancak bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini bildirdi.

Prim üretimi hayatdışında yüzde 49.5, hayat branşında yüzde 74.7 arttı: 3 ayda 300 milyar TL

2025’in ilk üç aylık verilerine göre hayatdışı pazarında sağlık sigortalarının payı artmaya devam ederken kaskodaki gerileme sürüyor.

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.

Petrol yükselişine devam ediyor

ABD-Çin anlaşmasının etsiyle petrol fiyatları yükselişe geçti. Yeni günde de bu yükselişine devam eden Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,62 dolardan işlem görüyor.