Günlük hayatta karşılaşılan ufak unutkanlıklar alzheimer habercisi olabilir

Alzheimer Hastalığı Belirtileri ve Tanı Süreci

Klinik Psikolog Gonca Malkoç Arı, alzheimer hastalığının belirtilerine ve tanı sürecine dikkat çekerek, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini yavaşlatmada büyük rol oynadığını vurguladı.

UNUTKANLIKLA BAŞLIYOR, YAŞAMI ETKİLİYOR

Alzheimer hastalığının genellikle yaşla birlikte ortaya çıktığını belirten Arı, bu rahatsızlığın bireyin zihinsel işlevlerini kademeli olarak bozduğunu söyledi. En sık görülen belirtinin unutkanlık olduğunu ifade eden Arı, “Buna konuşma güçlükleri, aile bireylerini tanıyamama, huzursuzluk ve saldırganlık gibi davranışsal sorunlar da eşlik edebilir” dedi.

GÜNLÜK İŞLEVLERİ SEKTEYE UĞRATIYOR

Arı, hastalığın yavaş ilerlediğine dikkat çekerek, isim bulmada zorluk yaşanması, anahtar gibi eşyaların unutulması, aynı soruların sıkça tekrarlanması ve eşya kayıplarının hastalığın erken dönem belirtileri arasında yer aldığını belirtti. Bu belirtilerin zamanla kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkilediğini söyledi.

TANIDA BASİT AMA ETKİLİ YÖNTEM

Hastalığın tanı sürecinde erken adım atmanın önemine dikkat çeken Arı, “Bilişsel bozuklukları tespit etmek için 11 sorudan oluşan, 30 puan üzerinden değerlendirilen kısa bir test uygulanır. Tamamlanması yaklaşık 10 dakika sürer ve öncesinde herhangi bir hazırlık gerekmez. Bu nedenle şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden uzmana başvurmak önemlidir” diye konuştu.

ALZHEIMER NEDİR?

Alzheimer, beynin bazı bölgelerinde hücre ölümü ve sinir hücreleri arasındaki iletişimin bozulması sonucu gelişen nörodejeneratif bir hastalık olarak tanımlanıyor. En yaygın demans (bunama) türü olan bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, ileri yaş, kafa travmaları ve bazı yaşam tarzı faktörlerinin etkili olduğu düşünülüyor. Yaşlı nüfusun artmasıyla birlikte hastalığın görülme sıklığının da artacağı öngörülüyor.

Related Posts

Kadınlar bedenleriyle barışmalı! ‘Doğum sonrası deformasyonlar kader değil’

Kadınların bedenleriyle barışması ve sağlık problemleri konusunda cesur adımlar atması gerektiğini vurgulayan Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mehmet Bekir Şen, doğum sonrası yaşanan değişimlerin utanılacak bir şey olmadığını belirterek, kadınları destekleyici bir ortamda bu konuları konuşmaya çağırıyor.

Koronavirüsle Kalp Krizi Oranları Patladı!

Koronavirüs salgınıyla birlikte kalp krizlerinde patlama yaşanıyor. 25-44 yaş arasında kalp krizi geçiren kişi sayısı çığ gibi büyüyor. Peki neden? 

Kars’ta ‘güzelavrat’ otu tüketen 8 çocuk zehirlendi

Kars’ta halk arasında, ‘güzelavrat’ olarak bilinen yabani otu yiyen 8 çocuk zehirlendi. Uzman Dr. Aslı Sezal Çubukçu, ailelerin bu bitkilerin etkilerine karşı çocuklarını uyarması gerektiğini söyledi.

Bir lokması alerjiyi tavan yaptırıyor! Yediklerimiz polenleri hareketlendiriyor

Birçok alerji hastası için mevsim değişikliği sadece hava durumunda yaşanan bir farklılık değildir. Hapşırma, öksürme, tıkanıklık ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi rahatsız edici semptomu da beraberinde getirdiğinden zorlayıcı bir dönemdir. Havadaki polenler başta olmak üzere bir dizi değişiklik alerjik reaksiyonları kötüleştirebilir. Mevsimsel alerjiler için bir tedavi olmasa da, alacağınız bazı önlemler iltihabı yönetmenize ve semptomları azaltmanıza yardımcı olabilir. Hangi yiyeceklerden kaçınmanız gerektiğini bilmeniz daha az alerjik atak geçirmenize yardımcı olabilir. İşte kaçınmanız gereken yiyecekler!

Deprem sonrası psikolojik dayanıklılık hayati önem taşıyor

Marmara Bölgesi’nde meydana gelen depremin ardından, Psikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bülent Tansel, afetlere karşı psikolojik hazırlığın önemine dikkat çekti. Özellikle çocuklar ve kaygı düzeyi yüksek bireyler için doğru bilgilendirmenin ve destek yöntemlerinin kritik olduğunu vurguladı.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir