Güney Kore’de Devlet Başkanı Yoon’un azline karar verildi

Yonhap’ın haberine göre, Anayasa Mahkemesi Vekil Başyargıcı Moon Hyung-bae, mahkemenin kararını açıkladı. Mahkeme, Yoon’un sıkıyönetim ilanının anayasada belirtilen “ulusal kriz” koşulunu karşılamadığına, bu sebeple anayasaya aykırı olduğuna hükmetti.

Kararda, ayrıca Yoon’un sıkıyönetim ilanının ardından, kararın reddedilmesini önlemek üzere Ulusal Meclise asker yollayarak kanunları ihlal ettiği vurgulandı.

Vekil Başyargıç Moon, “Müdafinin (Yoon) kanunları ihlalinin sonuçlarının ağırlığı ve anayasal düzene olumsuz etkileri göz önüne alındığında, onu görevden alarak anayasayı korumanın sağlayacağı fayda, bir devlet başkanının görevden almanın sebep olacağı ulusal kayıplardan katbekat fazladır.” ifadesini kullandı.

Böylece Anayasa Mahkemesi, Ulusal Meclisin azil istemini kabul ederek Yoon’un sıkıyönetim ilanı nedeniyle görevden alınmasını onayladı.

Azil kararı sonrası Yoon derhal görevden alınırken, ülke 60 gün içinde devlet başkanlığı için seçime gidecek.Yoon’u devlet başkanlığına aday gösteren, iktidardaki Halkın Gücü Partisi (PPP), “kararı saygıyla kabul ettiklerini” bildirirken, ana muhalefetteki Demokratik Parti (DP) kararı “halkın zaferi” olarak niteledi.

Sıkıyönetim ilanı

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 3 Aralık 2024 gecesi televizyonda yaptığı konuşmada, “muhalefetin devlet karşıtı aktivitelere karıştığı” gerekçesiyle sıkıyönetim ilan etmiş ancak meclisin yaptığı oylamada bu kararın kaldırılması ve Bakanlar Kurulunda onaylanmasıyla geri adım atmıştı.

Ulusal Meclisin 14 Aralık 2024’te yaptığı oylamada azli istenen Yoon, Anayasa Mahkemesinin hakkında vereceği karara dek görevden geçici olarak uzaklaştırılmıştı.

Azil davası dışında sıkıyönetim ilanı hakkında yürütülen adli soruşturma kapsamında 15 Ocak’ta gözaltına alınan Yoon, ülke tarihinde gözaltına alınan ilk devlet başkanı olmuştu.

Yoon, Seul Batı Bölge Mahkemesinin kararıyla “ayaklanmaya liderlik etmek” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlamasıyla 19 Ocak’ta tutuklanmış, Güney Kore Savcılığı 26 Ocak’ta Yoon hakkında bu suçlamalarla iddianame hazırlamıştı.

Seul Merkez Bölge Mahkemesinin tutukluluğu iptal etmesi ve fiziksel gözaltı olmadan yargılanmasına izin vermesiyle Yoon, 8 Mart’ta serbest bırakılmıştı.

– Azil süreci

Güney Kore’de devlet başkanının görevden alınması için Ulusal Meclise sunulan azil önergesinin, meclisin üçte ikisi tarafından onaylanması gerekiyor. Diğer siyasilerin azli için ise salt çoğunluk yeterli oluyor.

Azil oylamasının ardından azil istemi, Anayasa Mahkemesine intikal ediyor. Azil sürecine ilişkin kanıtları dinleyip değerlendirmek üzere duruşma düzenleyen mahkemenin, azli istemini onaylamak veya reddetmek için 6 ay süresi bulunuyor. Mahkemedeki 9 yargıçtan 6’sının kararı onaylaması halinde lider görevden alınıyor. Mahkemede halen 8 yargıç görev yapıyor.

Güney Kore Ulusal Meclisinin 14 Aralık’taki oylamasında nitelikli çoğunluk sağlanarak Yoon’un azli talep edilmişti.

Anayasa Mahkemesinin yargılamanın ardından azline karar verdiği Yoon, 2017’de azledilen eski Devlet Başkanı Park Geun-hye’nin ardından bu şekilde görevden alınan ikinci devlet başkanı oldu.

Related Posts

İsrail ‘nokta atışı yaparak’ İran’ın hangi üst düzey isimlerini öldürdü?

Tel Aviv yönetimi, hava saldırılarında sadece askeri hedefleri değil nükleer altyapı ve sivil alanları da doğrudan hedef aldı. İsrail’in İran’a yönelik saldırılarında, aralarında Genelkurmay Başkanı, Devrim Muhafızları Komutanı, Hava ve Uzay Kuvvetleri Komutanı ile nükleer bilim adamlarının da bulunduğu çok sayıda üst düzey isim hayatını kaybetti.

Sızdırılan fotoğraflar dehşeti ortaya çıkardı: İşkenceci doktor, müebbet hapis aldı

Almanya, Suriye’de Esad rejimi adına işkence yaptığı suçlamasıyla yargılanan Suriyeli bir doktoru şartlı tahliye olmaksızın ömür boyu hapse mahkûm etti. Mezzeh 601 askeri hastanesinde görev yapan sanık, cinsel işkence ve ölümle sonuçlanan müdahalelerle suçlandı.

İran’ın henüz devreye girmeyen silahı: Hürremşehr hipersonik füzesi… Tahran, ağır harp başlığına sahip füzeyi kullanacak mı?

İran, İsrail’e karşı yıkıcı misillemelerine devam ediyor. İran’ın balistik füzeler kullanarak düzenlediği Gerçek Vaat-3 operasyonu, İsrail’de en az 16 kişi saldırılarda hayatını kaybederken, 200 kişi yaralandı. İran, 4 gündür devam eden çatışmada Fettah ve İmad gibi balistik füzeleriyle İsrail’i vururken, Tel Aviv başta olmak üzere çeşitli şehirlerde ağır tahribata yol açtı. Buna Karşın Tahran yönetimi, gelişmiş balistik füzesi Hürremşehr’i henüz kullanmadı. Peki Hürremşehr’in özellikleri neler ve İsrail savunması Hürremşehr’i durdurabilir mi?

İran arabuluculara ulaştı iddiası… Misilleme döngüsü masada mı kırılacak

Ortadoğu’da büyük endişeye neden olan İsrail-İran çatışmasının nereye evrileceği merakla beklenirken, Tahran yönetiminin arabuculardan çatışmaları sona erdirmesi için ABD’yi devreye sokmalarını istediği iddia edildi.

İzmir’de korkutan yangın! Kara duman gökyüzüne ulaştı

İzmir’in Konak ilçesinde özel bir inşaat firmasına ait depoda henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İhbar sonrası ekipler seferber oldu.

Turizmin başkentinde taksi krizi!

Antalya Havalimanı’nda çalışan yüzlerce taksici, korsan taşımacılığı protesto etmek için kontak kapattı. Eylem nedeniyle çok sayıda turist ulaşımda mağdur oldu.