Fitch’ten ABD-Çin tarifeleriyle ilgili açıklama! ‘Ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor’

ABD ve Çin Gümrük Vergilerini Düşürme Konusunda Anlaştı

Fitch tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD ile Çin arasında karşılıklı uygulanan gümrük vergilerinin 3 ay süreyle düşürülmesi konusunda anlaşmaya varıldı. Bu anlaşmanın, dünyanın en büyük iki ekonomisini önemli bir çöküşten koruma isteğine işaret ettiği vurgulandı.

Geçen ay yüksek gümrük vergilerinin ABD-Çin ticaret akışına zarar verme olasılığı üzerine 2025 küresel ekonomik büyüme tahminini düşüren Fitch, varılan anlaşma sonucunda ABD’nin ortalama tarife oranının yüzde 23’ten yüzde 13’e düştüğünü açıkladı.

Anlaşmaya atfen, küresel büyümeye daha az olumsuz etki yapacağı belirtilerek, ancak yine de yeni oranın önceki yılın yüzde 2,3’ünden önemli ölçüde daha yüksek olacağı dile getirildi.

“Tedarik Zincirlerinde Daha Fazla Kesinti Yaşanması Olası”

ABD-Çin anlaşmasının somut ekonomik etkileri olan ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediği açıklandı. ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in, anlaşmanın ülkenin Çin’e olan ithalat bağımlılığını azaltacağı “stratejik ihtiyaçlar için ekonomik ayrışma” sürecine devam edeceği ancak “genel ayrışmanın” bir politika olmadığı vurgulandı.

Açıklamada, ABD’nin en yüksek gümrük vergisi uyguladığı ticaret ortağı olmaya devam ettiği, tahmini yüzde 31,8 tarife oranıyla belirtildi.

Trump yönetiminin tarifeleri artırarak ABD imalatını teşvik etmeyi ve ticaret açığını azaltmayı hedeflediği belirtilen açıklamada, bu durumun ticaret akışlarında ve tedarik zincirlerinde daha fazla kesinti yaşanabileceği uyarısında bulunuldu.

“Ticari Gerilim Azalırsa Büyüme Tahminleri Yukarı Yönlü Güncellenebilir”

Açıklamada, yüksek gümrük vergileri beklentisinin ithalatın artmasına neden olduğu ve ülke ekonomisinin ilk çeyrekte daralmasına katkıda bulunduğu belirtildi.

Gelecek çeyreklerde ticaret ve ilgili verilerin dalgalı seyredebileceği ifade edilerek, ABD-Çin görüşmeleri ve diğer ticaret müzakerelerinin belirsizliğinin yatırımlar üzerinde bir fren görevi görmeye devam edeceği vurgulandı.

Haziran ayında yayımlanacak Küresel Ekonomik Görünüm raporunda küresel makroekonomik tahminlerin güncelleneceği ve ticari gerilimin azalması durumunda küresel büyüme tahminlerinin revize edilebileceği belirtildi.

Related Posts

Prim üretimi hayatdışında yüzde 49.5, hayat branşında yüzde 74.7 arttı: 3 ayda 300 milyar TL

2025’in ilk üç aylık verilerine göre hayatdışı pazarında sağlık sigortalarının payı artmaya devam ederken kaskodaki gerileme sürüyor.

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.

Petrol yükselişine devam ediyor

ABD-Çin anlaşmasının etsiyle petrol fiyatları yükselişe geçti. Yeni günde de bu yükselişine devam eden Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,62 dolardan işlem görüyor.

Otomotiv endüstrisinden ilk 4 ayda rekor ihracat

Otomotiv sektörü, yılın 4 ayında 12 milyar 635 milyon 489 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-nisan ihracatını gerçekleştirdi.

ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında düşüş bekleniyor

ABD Ulusal Perakendeciler Birliği (NRF), artan tarifeler nedeniyle ülkenin büyük limanlarındaki ithalat kargolarında bu ay, bir buçuk yıl sonra ilk kez geçen yıla göre düşme beklendiğini açıkladı.

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi