Demir yolu manevra hizmetleri yetkilendirmesinde düzenlemeye gidildi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan “Demiryolu İşletmeciliği Yetkilendirme” ile “Demiryolu Emniyet” yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikler Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmeliklerle demir yollarındaki manevra işletmeciliği ve yetkilendirmesine ilişkin düzenlemeye gidildi.

Buna göre, “manevra işletmecisi (DB3) yetki belgesi”, ulusal demir yolu altyapı ağı üzerinde manevra hizmetleri sunan tüzel kişilere verilecek.

Yük ve yolcu işletmecisinin, söz konusu yönetmeliğe göre aldığı yetki belgesi, demir yolu altyapısına doğrudan erişim hakkı sağlamıyor. Manevra işletmecilerine ise bu imkan tanınmış oldu.

DB3 yetki belgesi, ulusal demir yolu altyapı ağı üzerinde manevra hizmeti veren işletmecilere, yetki belgesi alma genel şartlarıyla sigorta, kefalet senedi veya teminat mektubunu, mesleki saygınlık, mali ve mesleki yeterliğe ilişkin şartları karşılayan işletmecilere verilecek. Bu belgeye sahip işletmeci, demir yolu altyapı işletmecisinin belirlemiş olduğu kural veya mevzuata uymak zorunda olacak.

DB1, DB2 ve DA yetki belgelerinden herhangi birine sahip demir yolu işletmecileri DB3 yetki belgesi almış sayılacak.

Manevra hizmetleri, trenlerin istasyonlardan gönderilmesi, istasyonlara kabulü veya durmadan geçişleri dışında, lokomotif ve vagonlar ile diğer demir yolu çeken ve çekilen araçlarının tek tek veya birbirine bağlı olarak dağıtılması, toplanması veya birleştirilmesi ya da iltisak hattına bırakılması/alınması operasyonlarını kapsayan ve tüzel kişiler tarafından verilen işleri kapsıyor.

DEMİR YOLU EMNİYETİNE İLİŞKİN DÜZENLEME

Demiryolu Emniyet Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile de manevra hizmetlerine ilişkin hususlar, hizmet sağlayıcı kuruluşlarla ilgili bölüme eklendi. Bu kapsamda, söz konusu hizmeti sunacak kuruluşlar, demir yolu emniyet yönetim sisteminde belirtilen tüm riskleri göz önünde bulundurmakla yükümlü olacak. ​​​​​​​

Related Posts

Esnaf, Babalar Günü alışverişlerinden 50 milyar lira ciro hedefliyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaklaşan Babalar Günü için esnafın beklentisinin yüksek olduğunu belirterek, “Bu yıl, önceki yıllara kıyasla Babalar Günü’nde biraz daha artış bekliyoruz. En az 50 milyar liralık ciro hedefliyoruz.” dedi.

Yönetim kurullarında TDİ’yi temsilen görev yapıyorlar: Limanların bürokratları

Özelleştirilen limanlarda Türkiye Denizcilik İşletmeleri (TDİ) AŞ’yi temsilen görev yapan yönetim kurulu üyeleri dikkat çekti. Limanlardaki yönetim kurulu üyeleri arasında Milli Saraylar Başkanı ile Cumhurbaşkanlığı özel kalem müdür yardımcısı da var. TDİ AŞ Genel Müdürlüğü, yönetim kurulu üyelerine ne kadar maaş verildiğini de açıkladı.

Trüf mantarı Türkiye ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladı

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024’te trüf mantarının ülke ekonomisine 650 milyon lira katkı sağladığını bildirdi.

Yerel yönetimlere 97 milyar lira çevre yatırımı desteği sağlandı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, son 1 yılda belediyelere ve kamu kurumlarına 4 bin 410 proje için toplam 97 milyar 80 milyon 381 bin liralık çevre yatırımı desteği sağladı.

Azerbaycan Merkez Bankası enflasyonla mücadelede hız kesmiyor

Azerbaycan Merkez Bankası, Mayıs 2025 tarihli Para Politikası Kurulu toplantısında refinansman faizini yüzde 7,25 seviyesinde sabit tutarak, bu oranın Aralık 2021’den bu yana en düşük seviyesinde kalmasına karar verdi. Bu, bankanın faiz oranlarını …

TÜİK açıkladı: Mayısta en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, mevduat faizi (brüt) mayıs ayında TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,8 ile en yüksek reel getiriyi sağladı. Yıllık bazda ise külçe altın, yüzde 24,87’lik reel getiri ile kazandıran yatırım aracı oldu. BIST 100 ise her dönemde yatırımcısını zarara uğrattı.