Senegal, Artemis Anlaşması’nı İmzalayarak Uzay Araştırmalarındaki Yerini Güçlendirdi
Senegal, ABD liderliğinde yürütülen Artemis Anlaşması kapsamında Ay’da kalıcı bir üs kurmayı da içeren uzay araştırmaları programını imzalayan 56. ülke olurken, Afrika’dan da 4. ülke olarak tarihe geçti.
ABD’nin başkenti Washington’daki NASA Genel Merkezi’nde gerçekleşen imza törenine, Senegal Uzay Çalışmaları Ajansı Başkanı Maram Kaire ve NASA yöneticileri katılım sağladı.
NASA tarafından yapılan açıklamada, “Senegal Uzay Çalışmaları Ajansı, Artemis Anlaşması’na imza atarak iki ülke arasındaki güçlü ilişkileri ileriye taşıdı. Senegal, imzacı ülke sayısını 56’ya çıkardı.” denildi.
Daha önce Nijerya, Ruanda ve Angola’nın da Artemis Anlaşması’nı imzaladığı hatırlatılan açıklamada, Senegal’in ayrıca Fransızca konuşulan Afrika ülkeleri arasında ilk imzacı olduğu belirtildi.
Senegal, 2023 yılında Uzay Ajansını kurmuş ve 2021’de NASA’nın Lucy uzay aracının Orus asteroidinin bir yıldızın önünden geçişini gözlemlemesine yardımcı olmuştu.
Ayrıca, Senegal Ağustos 2024’te ilk uydusu GAINDESAT-1A’yı uzaya fırlatmıştı.
Artemis Anlaşması ve Hedefleri
1967 Dış Uzay Anlaşması’na dayanan Artemis Anlaşması, uzayın sorumlu keşfinin yönetimini geliştirmeyi amaçlayan çok taraflı, bağlayıcı olmayan bir bildirgedir.
Anlaşmanın ilkeleri arasında uzay nesnelerinin kaydı, faaliyet çakışmalarının önlenmesi, bilimsel veri paylaşımı ve acil yardım sağlanması gibi maddeler yer almaktadır.
ABD, Artemis Anlaşması kapsamında Ay’da kalıcı bir üs kurmayı ve bu üssü Mars yolculuklarında bir ara istasyon olarak kullanmayı, ayrıca değerli madenlerin çıkarılması için kullanmayı planlamaktadır.
Anlaşma, uzay keşiflerinde tek bir küresel koalisyon oluşturmayı ve şimdiye kadar en kapsamlı ve çeşitli uluslararası insan uzay keşif programı olmayı hedeflemektedir.
5 Mayıs 2020’de resmi olarak gündeme gelen Artemis Anlaşması, uzay araştırmalarında önemli bir dönüm noktasını temsil etmektedir. (AA)