Araç sahiplerini ilgilendiriyor: Trafik sigortasında yeni dönem, pert kararı artık çok daha zor

Trafik Sigortası ve Kasko Düzenlemeleri Değişti!

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiren yeni trafik sigortası ve kasko düzenlemeleri, 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi. Artık araçların perte çıkarma durumu daha sıkı şartlara bağlandı. Bundan sonra, aracın onarım maliyeti piyasa değerinin yüzde 60’ını aşmadıkça sigorta şirketleri pert kararı veremeyecek.

Sigorta Şirketleri Artık Kolayca Pert Kararı Veremeyecek

Eskiden, kasko poliçesi olan bir araç, yüzde 30-40 gibi düşük hasar durumlarında bile sürücü ve sigorta şirketi anlaşarak aracı perte çıkarabiliyordu. TÜKONFED Başkanı Turusan Bağcı ise, eski sistemde sigorta şirketi ile anlaşma sağlandığında arabanın perte çıkarılabildiğini belirtti.

Pert Olan Araçlar Artık İhaleyle Satılmayacak

Bağcı, bazı sigorta şirketlerinin eksper sürecini geçerek, anlaşmalı ihale platformları aracılığıyla perte çıkan araçları satışa sunduğunu ifade etti. Bu araçlar onarılarak tekrar trafiğe çıkarılabiliyordu.

Yeni Düzenleme ile Yüzde 60 Sınırı Getirildi

SEDDK tarafından getirilen yeni düzenleme ile bir aracın onarım masrafı, piyasa değerinin yüzde 60’ından fazlası olmadığı sürece pert sayılmayacak. Bağcı, “Eğer aracın piyasası 1 milyon TL ise, 600 bin TL’lik hasarı aşmadıkça perte çıkarılamayacak.” şeklinde açıklama yaptı.

Yüzde 60 Altında Hasarlar da Pert Olabilecek

Yeni sistemde istisnaları da bulunmaktadır. Şase, hava yastıkları, elektronik veya tavan gibi kritik parçaların hasar görmesi durumunda, onarım maliyeti yüzde 60’ın altında kalsa bile araç ağır hasarlı olarak kabul edilebilecek.

Sigortalı-Şirket Anlaşmaları Artık Geçerli Değil

Yeni sistemle birlikte, sigorta şirketi ile sigortalı arasında anlaşma yoluyla perte çıkarma uygulaması sona erdi. Bağcı, bu durumun sigortalılarda memnuniyetsizlik yaratabileceğini vurguladı.

Tam veya ağır hasar durumlarında sigorta şirketi, ödeme yapmadan önce mutlaka hurda tescil veya trafikten çekilme belgesini talep edecek. Pert kaydı sonrası araçlar yine ihaleyle satışa çıkarılabilecek ve bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

2024 yılında 51 bin 774 kasko sigortası ve 37 bin 777 zorunlu trafik sigortası olan araç perte çıkarıldı. Bu da her 100 kaskolu aracın 4’ünün, trafik sigortalı araçların ise 3’ünün perte çıkarıldığını gösteriyor. Yeni düzenleme ile bu oranın düşürülmesi bekleniyor.

Related Posts

Vergi denetimlerinde yeni dönem: e-İnceleme Sistemi uygulanmaya başlandı

VDK’nin sosyal medya hesabından konuya ilişkin paylaşım yapıldı. e-İnceleme Sistemi’nin bugün itibarıyla uygulanmaya başlandığına işaret edilen paylaşımda, “Sistem, vergi inceleme süreçlerini elektronik ortama taşıyarak, belge ibrazı ve tutanak …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (30 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,62 değer kazanarak 9.745,80 puana çıktı.Cuma günü 9.404,89 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,97 puan artışla 9.452,86 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Karadeniz kıyısında parlayan turizm

Bulgaristan’ın Varna ve Burgas merkezli kıyı şeridi, geniş kum plajları, her bütçeye hitap eden tesisleri ve Türk damak tadına çok yakın olan mutfağıyla turistlerin ilgisini çekiyor.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Ticaret Bakanlığı affetmedi: 289 işletmeye 114 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu son denetimler sonucunda 289 işletmeye 114.7 milyon lira ceza uyguladı.