‘Ödeme sistemlerinde potansiyel yüksek’

Ödeme Sistemleri Zirvesi Güçlü İşbirliği ve Kapasite Gelişimi İçin Düzenlendi

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen ‘Ödeme Sistemleri Zirvesi’, bölgesel işbirliğinin güçlendirilmesi ve sektörel kapasitenin geliştirilmesi hedefiyle gerçekleşti. Zirvenin açılışında konuşan isimlerden biri de Çakar oldu. Çakar, ödeme sistemlerinin ekonominin parasallaşması ve finansal sektörle bütünleşmesi için hayati bir rol oynadığını vurgulayarak, “Ödeme sistemleri, finansal istikrarın temel taşlarından biridir. Güvenilir bir ekonominin olmazsa olmazlarından biri de paranın güvenilirliğidir. Bu güven, paranın değişim fonksiyonunu yerine getirme kabiliyetiyle ilişkilidir ve yerel ile küresel ticaretin devamlılığı için hayati bir öneme sahiptir” dedi.

Çakar, gelecekte ödeme sistemlerinin teknolojik inovasyonlar, değişen tüketici beklentileri, düzenleyici çerçeveler ve rekabet gibi faktörler tarafından şekilleneceğini ifade etti. Gelecek döneme dair beklentilerini şu şekilde sıraladı: Nakit kullanımının azalması ve dijital ödeme yöntemlerinin yaygınlaşması, FAST gibi sistemlerin küresel çapta benimsenmesi, akıllı telefonlar ve mobil uygulamaların ödeme süreçlerinde daha etkin rol oynaması, biyometrik teknolojilerin ödeme süreçlerinde daha yaygın hale gelmesi, veri paylaşımı ve API entegrasyonlarının genişlemesi, dijital paraların kullanımının yaygınlaşması ve güvenli ödeme altyapılarının kritik hale gelmesi.

Öncelik Siber Güvenlik

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da zirvede yer aldı. Karahan, finansal sistemin güvenliği ve sürekliliği açısından siber güvenliğin büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak, Merkez Bankası’nın siber güvenlik konusundaki önceliklerini ve teknolojik altyapı yatırımlarını kamuoyuyla paylaştı. “Siber güvenlik bizim açımızdan ayrı bir öneme sahip” diyen Karahan, olası saldırılara karşı bankanın iç sistemlerinde hızla müdahale edebilme kabiliyetine sahip olduklarını belirterek, “Merkez Bankası, iç sistemlerinde herhangi bir probleme karşı bir saat içinde müdahale edebilme kapasitesine sahiptir” dedi. Karahan, olası kriz durumlarına karşı çok katmanlı bir hazırlık stratejisi izlediklerini ve riskleri dağıtmak için yedekleme yöntemlerine başvurduklarını belirtti. Ayrıca, döviz ve repo piyasalarında siber saldırıların yanı sıra doğal afet gibi diğer olası kriz durumlarına karşı da hazırlıklı olduklarını sözlerine ekledi.

Related Posts

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (30 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 3,62 değer kazanarak 9.745,80 puana çıktı.Cuma günü 9.404,89 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 47,97 puan artışla 9.452,86 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Türkiye’nin brüt dış borç stoku 527,5 milyar dolar oldu

Karadeniz kıyısında parlayan turizm

Bulgaristan’ın Varna ve Burgas merkezli kıyı şeridi, geniş kum plajları, her bütçeye hitap eden tesisleri ve Türk damak tadına çok yakın olan mutfağıyla turistlerin ilgisini çekiyor.

Kripto para borsaları faaliyet başvuruları için son hazırlıklarını yapıyor

Türkiye’deki kullanıcılara hizmet sunmak için 30 Haziran’a kadar Sermaye Piyasası Kuruluna (SPK) başvuruda bulunması gereken kripto para borsaları son hazırlıklarını tamamlıyor.

Ticaret Bakanlığı affetmedi: 289 işletmeye 114 milyon lira ceza!

Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu son denetimler sonucunda 289 işletmeye 114.7 milyon lira ceza uyguladı.

İşsizlik başvuruları beklentilerin altında kaldı

ABD’de ilk kez işsizlik maaşı başvurusunda bulunanların sayısı 21 Haziran ile biten haftada 236 bine inerek piyasa beklentilerinin altında gerçekleşti. ABD Çalışma Bakanlığı, işsizlik maaşı başvurularına ilişkin haftalık verileri paylaştı. Buna göre …