Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Enerji Üretiminde Magnezyumun Önemi

Prof. Dr. Murat Baş, enerji üretiminin besinlerle olduğu kadar, bu besinlerin hücre düzeyinde işlenmesiyle de alakalı olduğunu belirtiyor. Bu sürecin merkezinde yer alan ATP adı verilen bir molekülün, aktif hale gelmesi için magnezyum ile birleşmesi gerektiğini söylüyor. Magnezyum, ATP’yi stabilize eder ve enerji aktarımını sağlar. Hücrenin enerji sistemi, bu işbirliğine bağlı olarak çalışır.

Prof. Dr. Baş, “Magnezyum sadece ATP’yi etkin hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda vücuttaki birçok enzimin çalışmasına da katkı sağlar. Özellikle enerji üretiminde görev alan enzimlerin sağlıklı işleyişi magnezyuma bağlıdır. Glikozun enerjiye dönüştürüldüğü glikoliz süreci ve Krebs döngüsü gibi temel biyokimyasal yollar, magnezyumun desteği olmadan verimli şekilde çalışamaz” diyor.

Mitokondrilerin ‘hücrenin enerji santrali’ olarak tanımlandığını ifade eden Prof. Dr. Baş, “Magnezyum, bu santrallerin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesinde önemli bir rol oynar. Bazı araştırmalar, magnezyum takviyesinin enerji üretimini artırabileceğini ve hücresel sağlığı olumlu yönde etkileyebileceğini gösteriyor. Ancak her bireyin ihtiyacı farklı olduğundan, mineral desteklerinin uzman önerisi doğrultusunda alınması gerektiği unutulmamalıdır.

Yetişkin bir bireyde ortalama 24 gram magnezyum bulunduğunu belirten Prof. Dr. Baş, bu miktarın büyük bir kısmının kemiklerde ve yumuşak dokularda depolandığını, sadece küçük bir miktarının kan dolaşımında bulunduğunu söylüyor. Hücre içindeki magnezyum seviyesinin sinir iletimi, kas kasılması ve hücresel denge gibi hayati süreçler için gerekliliğine dikkat çekiyor.

Kronik yorgunluk, kas krampları, huzursuzluk, sinirlilik, dikkat dağınıklığı gibi belirtilerin bazı bireylerde magnezyum seviyeleriyle ilişkili olabileceğini belirten Prof. Dr. Baş, bu durumlarda sağlık uzmanlarına başvurulması gerektiğini vurguluyor. Magnezyum açısından zengin besinler arasında yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, kuru yemişler ve baklagillerin bulunduğunu söylüyor. Dengeli ve çeşitli bir beslenme planının günlük magnezyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı olabileceğini ifade ediyor. Takviye gerektiğinde ise bireysel sağlık durumu ve uzman görüşünün dikkate alınması gerektiğini belirtiyor.

Related Posts

Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik’in İhraç Kararına Kınama Geldi

Dünya Tabipleri Birliği, demokratik haklarını kullanmaları gerekçe gösterilerek kamu görevlerinden ihraç edilen Dr. Ayşe Uğurlu ve Dr. İlkay Çelik için 5 Haziran 2025 günü bir destek mesajı yayımladı, hekimleri susturmanın ifade özgürlüğünü ve çalışma hakkını ihlal ettiğine dikkat çekti.

Uzmanından uyarı: Burun içi eğriliği sanıldığı kadar masum değil

Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Prof. Dr. Rauf Oğuzhan Kum, “Günlük yaşamda sık karşılaşılan ancak çoğu zaman ciddiye alınmayan burun tıkanıklığı, altta yatan yapısal bir sorunla ilişkili olabilir. Burnunuzdan rahat nefes alamıyor, gece horluyor, spor yaparken çabuk yoruluyor ya da sabahları yorgun uyanıyorsanız; sebebi, burun içinde ‘septum’ adı verilen yapının eğri olması olabilir. Bu sanıldığı kadar masum değildir. Birçok sağlık sorununa neden olabilmektedir” dedi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

“Uluslararası Kampçılık Dostluk Derneği” ICF Kelebek Ödülü, Prof. Dr. Şükrü Hatun’a verildi

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Uzmanından “sahte güneş gözlüğü” uyarısı

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!