Geçici işçi alımlarındaki şarta tepki: Demokratik ve adil bir karar değil!

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) mevsimlik işçi alımlarında geçerli olacak olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay içerisinde SGK’lı bir işte çalışmamış olma” koşulunu içeren yönetmelik değişikliğine tepki gösterdi. Muti, bu şarta karşı çıkarak, “Bu kısıtlamaya göre altı ay boyunca çalışma imkanı olmayan kişilere nasıl bir geçim imkanı sağlanacak? Bu insanlar nasıl beslenecek ve yaşamlarını nasıl sürdürecek? Bu koşullar ne demokratik ne de adil bir kararın ürünüdür” şeklinde konuştu.

Geçici işçi alımlarında geçerli olacak olan “işçilerin başvuru tarihinden önceki 6 ay içinde SGK’ya bildirilmemiş olması gerektiği” kuralının yer aldığı “Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İşçi Alınmasında Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 6 Mayıs’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Çaykur’un mevsimlik işçi alımlarında da geçerli olacak bu düzenlemeye karşı tepkiler devam etmektedir.

Hopa-Kemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Olcay Muti, ÇAYKUR’da işçi açığı bulunduğunu ve fabrikada iş gücü eksikliği yaşandığını belirtirken, “Bu sorun uzun süredir gündemde ancak henüz bir çözüm bulunamadı” dedi.

Geçici işçi alımlarında zorunlu olan “başvuru tarihinden önceki 6 ay boyunca SGK kaydının olmaması” kuralının, çalışanların hayatlarını direkt olarak etkilediğini vurgulayan Muti, “Kayıtlara göre çalışmış görünen ama aslında çalışmamış olan kişiler için nasıl bir çözüm öneriyorsunuz? Bu insanlar altı ay boyunca geçimlerini nasıl sağlayacak? Ne yiyecekler? Hayatlarını sürdürmeleri için nasıl bir planınız var?” şeklinde konuştu.

Çayın üretim sürecinden tüketim aşamasına kadar bütünsel bir yaklaşım gerektirdiğini ifade eden Muti, “Çay, fabrika işçisi, çiftçisi, üreticisi ve tüketicisiyle bir bütündür. Bu süreçlerin merkezinde ise emek vardır. Ancak hem fabrikadaki hem tarladaki çalışanların emeği yeterince takdir edilmiyor. Özellikle fabrika işçilerinin emeği göz ardı ediliyor” şeklinde konuştu.

Alınan kararın ne demokratik ne de adil olduğunu belirten Muti, “Bu insanlar altı ay boyunca sigortasız kalmayı kabul edecekler. Bu durumun bir an önce düzeltilmesini talep ediyorum” dedi.

Related Posts

Akaryakıt fiyatlarında tabela değişti: Benzine zam geldi, motorine yolda

Brent petrol ve döviz kuru dalgalanmaları, vergi artışlarıyla birleşerek akaryakıt fiyatlarını etkiliyor. Son olarak benzin fiyatına 1.50 TL’lik bir zam yapılırken, motorine ise 1.30 TL zam yapılması bekleniyor. Peki, 14 Mayıs 2025 itibarıyla güncel akaryakıt fiyatları ne durumda? İşte güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları…

Fitch’ten ABD-Çin tarifeleriyle ilgili açıklama! ‘Ticaretin normalleştiğine işaret etmiyor’

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, ABD ile Çin’in karşılıklı tarifeleri geçici olarak düşürmesinin önemli bir gerilimi azalttığını ancak bunun ticaret savaşının sona erdiği anlamına gelmediğini bildirdi.

Prim üretimi hayatdışında yüzde 49.5, hayat branşında yüzde 74.7 arttı: 3 ayda 300 milyar TL

2025’in ilk üç aylık verilerine göre hayatdışı pazarında sağlık sigortalarının payı artmaya devam ederken kaskodaki gerileme sürüyor.

Dış ticarette ihracat ve ithalat endeksleri arttı

TÜİK’in yayımladığı Mart 2025 dış ticaret endekslerine göre, hem ihracat hem de ithalat miktar endekslerinde artış yaşandı. İhracat birim değeri yıllık bazda yüzde 1,8 artarken, dış ticaret haddi 87,7’ye yükseldi.

Petrol yükselişine devam ediyor

ABD-Çin anlaşmasının etsiyle petrol fiyatları yükselişe geçti. Yeni günde de bu yükselişine devam eden Brent petrolün varili, uluslararası piyasalarda 64,62 dolardan işlem görüyor.

Otomotiv endüstrisinden ilk 4 ayda rekor ihracat

Otomotiv sektörü, yılın 4 ayında 12 milyar 635 milyon 489 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ocak-nisan ihracatını gerçekleştirdi.