ABD’de tarifelerin etkisiyle ithalat kargolarında düşüş bekleniyor

ABD Limanlarındaki Konteyner Hacmi Mart Ayında Artış Gösterdi

Global Port Tracker verilerine göre, ABD limanlarında mart ayında 2,15 milyon konteyner elleçlendi. Bu rakam şubata göre %5,5, geçen yılın aynı ayına göre ise %11,3 arttı.

Nisan ayı verileri henüz açıklanmasa da beklenen hacmin 2,2 milyon konteyner olduğu ve bu rakamın geçen yıla göre %9,1 artış gösterdiği belirtildi.

Mayıs ayı için öngörülen konteyner hacmi 1,81 milyon olup, bu rakam geçen yıla göre %12,9 düşüş anlamına geliyor ve böylece 19 aylık yıllık artış serisinin sona ereceği ifade ediliyor.

Haziran ayına gelindiğinde ise beklenen konteyner hacmi 1,71 milyon olacak ve bu, Mart 2023’ten bu yana en düşük seviye olacak. Geçen yıla göre ise %20,2 azalma bekleniyor.

NRF’nin açıklamalarına göre, temmuzda %23,4, ağustosta %21,5 ve eylülde %21,2’lik düşüşler beklenmektedir.

“Tedarik Zinciri Üzerindeki Tarifelerin Etkileri Artıyor”

NRF Tedarik Zinciri ve Gümrük Politikası Başkan Yardımcısı Jonathan Gold’un açıklamalarında, “Başkan Trump’ın tarifelerinin tedarik zinciri üzerindeki gerçek etkisini görmeye başlıyoruz.” değerlendirmesi yer aldı.

Gold’a göre, tarifeler işletmelere daha yüksek maliyetler ve daha düşük kargo hacimleri getirirken, tüketicilere de daha yüksek fiyatlar ve raflarda daha az ürün sunulacak. Bu durum, birçok perakendecinin siparişleri durdurmasına veya iptal etmesine neden olmuş ve küçük perakendecilerin geleceğe dair endişelerini artırmıştır.

Hackett Associates Kurucusu Ben Hackett’a göre, ticaret durmamış olsa da ithalatın haziran ile sonbahar arasında geçen yıla göre en az %20 düşmesi bekleniyor ve yıllık hacmin %10’dan fazla azalabileceği belirtiliyor.

Related Posts

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

SPK’dan kripto varlık platformlarına yönelik “rezerv kanıtı” düzenlemesi

Akdeniz’den mobilya ve orman ürünü ihracatı

Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğince (AKAMİB) nisanda 72 milyon 873 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Piyasalarda gün ortası – 9 Mayıs 2025

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,04 düşüşle 9.275,15 puana indi. En fazla işlem gören hisseler arasında Tüpraş, ASELSAN ve THY öne çıkarken, teknoloji hisseleri değer kaybetti.

Litvanya’nın dış ticaret açığı derinleşiyor

Litvanya’nın dış ticaret dengesi 2025 yılı Mart ayında sert bir şekilde bozuldu. Ülkenin ticaret açığı Mart 2025’te 0.665 milyar euroya yükseldi. Bu rakam, geçen yılın aynı ayında kaydedilen 0.286 milyar euroya kıyasla önemli bir artış anlamına …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir