Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Uçum: Türkiye neoliberal ve liberal hukuka prim vermez

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum: Milli Hukuk ve Yargı Temel İlkelerdir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, “Hukuk Notları (3)” adlı yazısında ulusal ve evrensel hukuk kavramlarını ele aldı.

Uçum’un belirttiğine göre, uluslararası alanda bağımsız bir insan hakları düzeninden söz etmek mümkün değil ve ulusalüstü hukuk düzeni gerçek değil, bir kurgudur.

1990’larda, ulus devlet döneminin sona erdiği ve küresel bir düzene geçiş yapılacağı düşüncesinin etkisi altında Avrupa’da başlayan neoliberal dalganın hukuk anlayışını da etkilediğini ifade eden Uçum, Avrupa Birliği hukukunun ulusalüstü hukuk oluşturamadığını vurguladı.

AB normlarının üye ülkelerin ulusal hukukları üzerinde fiilen üstün olmadığını belirten Uçum, AİHM’in ise giderek siyasi projeleri destekleyen bir yapıya büründüğünü ve ulusal yargı mercilerini etkilemeye çalıştığını dile getirdi.

Yazısında milli yargının devletin şeklini belirleyen milli egemenlik ilkesine dayandığını vurgulayan Uçum, yargının milli karaktere sahip olduğunu ve insanlığa ait evrensel hukuk bakışıyla uyumlu olduğunu ifade etti.

Uçum’a göre, Türkiye’nin milli yargı ve hukuk anlayışını sürdürmesi gerekmektedir ve ulusal hukuku evrensel hukukla bağdaşır bir şekilde geliştirebilir.

Yeni anayasanın oluşturulmasında milli hukuk ve milli yargı ilkelerinin temel alınması gerektiğini belirten Uçum, Türkiye’nin milli devlet ve bağımsızlığını korumasının milli hukuk ve yargıyla mümkün olacağını vurguladı.

MİLLİ YARGI FONKSİYONU

Genel olarak yargının egemenliğin bir fonksiyonu olduğunu belirten Uçum, Türkiye’nin yargısının milli devletin bir erki olarak milli egemenlik ilkesine bağlı olduğunu ifade etti.

Uçum’un yazısında vurguladığı gibi, Türkiye’nin ulusal yargı politikalarını geliştirmesi gerektiği ve milli hukuk ve yargı anlayışını sürdürmesi önem arz etmektedir.

MİLLİ HUKUKUN ZORUNLULUĞU

Uluslararası arenada var olan evrensel hukuk ilkelerini benimseyen Türkiye’nin aynı zamanda milli hukuku ve yargıyı koruması gerektiğini vurgulayan Uçum, yeni anayasanın milli ilkeleri öne çıkarması gerektiğini belirtti.

Uçum’a göre, Türkiye’nin milli hukuk ve yargıya sahip çıkması, milli devlet olmanın ve bağımsızlığın teminatıdır.

Related Posts

CHP’li Belediyenin programına AKP’nin davet edilmemesi Vali’ye dert oldu!

“Türkiye’nin ilk türbanlı Valisi” olarak bilinen Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı, CHP yönetimindeki Afyonkarahisar Belediyesi’nin Patiköy Mama Üretim Tesisi’nin açılış töreninde ilginç bir talepte bulundu. Yiğitbaşı, “AK Parti İl Başkanlığımızı da bu tip programlara davet edelim” dedi.

Hindistan ordusu, Pakistan ve ona bağlı Azad Keşmir’deki “hedeflere” askeri operasyon başlattı

Hindistan ordusu, Pakistan ve ona bağlı Azad Keşmir’deki “hedeflere” askeri operasyon başlattı

Matviyenko: Batı’nın üst düzey devlet yetkililerinin Moskova’ya gelmesini engellemek için sahada çalıştığını biliyoruz

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko, : Batı’nın üst düzey devlet yetkililerinin Moskova’ya gelmesini engellemek için sahada çalıştığını açıkladı.

İsrail ordusu, Sana Havalimanı’na saldırı düzenledi

İsrail ordusu, Yemen’in başkentindeki Sana Uluslararası Havalimanı, elektrik santralleri ve Sana’nın kuzeyindeki bir çimento fabrikasına saldırı gerçekleştirdi. İsrail ordusu, tahliye uyarısının ardından Yemen’in başkentindeki Sana Uluslararası …

İmamoğlu’ndan ‘diploma’ çıkışı… Videoyla yanıt verdi: ‘Bu kararı alanlar mutlu olamayacak’

Marmara (Silivri) Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı Adayı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından diplomasının iptal edilmesiyle ilgili açıklama yaptı. İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi’nin aldığı karara tepki göstererek, bu adımın okulumun tarihine “kara bir leke” sürdüğünü belirtti.

3 Fidan’ı Mersin’de andılar

Türkiye tarihine iz bırakmış devrimci gençler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 53. yıl dönümünde Mezitli Belediyesi tarafından düzenlenen anlamlı bir törenle anıldı.