Sagalassos’un mirası çömlekçilik sadece o ailede yaşatılıyor

Roma İmparatorluğu döneminde Psidya bölgesi olarak bilinen geçmişi milattan önce 3000 yılına dayanan Batı Akdeniz’deki Sagalassos Antik Kenti, yapılan arkeolojik çalışmalarda seramik işçiliğiyle ön plana çıkıyor.

Antik kentteki buluntular üzerinde yapılan çalışmalar, seramik malzemelerin ham maddesinin bölgenin yakınındaki Mamak Ovası’ndan sağlandığını ortaya koyuyor.

Milattan önce 1. yüzyıldan milattan sonra 6. yüzyıla kadar dönemin 5 büyük seramik üretim merkezinden biri olan ve Mısır’a kadar seramik gönderen Sagalassos’un seramik mirasını, çamurun çıkarıldığı Mamak köyünde yaşayan Sezer ailesinin 3. ve 4. kuşakları sürdürüyor.

Evlerinin yanına kurdukları atölyede çanak, çömlek, testi, tava, güveç, balık-mantar tavası, bardak ve kumbara gibi topraktan ürünler üreten ailenin 3. kuşağı Cüneyt Sezer, babasından ve dedesinden öğrendiği ustalığı oğlu Yusuf’a aktarıyor.

Çömlekçilikle 3 çocuk büyüten 52 yaşındaki Cüneyt Sezer, köylerinin antik dönemde olduğu gibi günümüzde de Batı Akdeniz’de seramik ve çömlek toprağının çıkarıldığı önemli bir yer olduğunu söyledi.

Sezer, topraktan yapılan ürünlerin plastik malzemeye göre daha sağlıklı olduğunu belirterek, “Şu anda Burdur yöresinde bir tek bizim burası var. Köyde bizden başka da yapan yok. Zaten eski ustalar artık kalmadı.Yeni yetişen birkaç çocuğumuz var, onları yetiştirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Toprak insanın merhametli olmasını sağlar”

Toprakla uğraşmanın insandaki negatif enerjiyi aldığına işaret eden Sezer, şöyle konuştu:

“Toprakla iştigal ettiğimiz için ister istemez toprak bizim kimyamıza, yaşantımıza, insanlarla olan diyalogumuza etki yapıyor. Toprak insanı biraz duygusallaştırır, insanlara karşı merhametli olmasını sağlar çünkü vücuttaki o negatif enerji gidince insan sakinleşiyor daha rahat diyaloglar kurabiliyor. Babamın ve benim ustam dedemdi.

Dedem çok çalışkan ve tiriz bir insandı. Dedem, babam sonra biz üçüncü kuşağız. Şimdi artık dördüncü kuşak geliyor. Bu atölyede iki çocuğumu usta olarak yetiştirdim sayılır. Şimdi de en küçük oğlum Yusuf, yetişiyor. Artık biz dördüncü kuşağa inşallah bu işi devrediyoruz. Çocuklarımdan özellikle Yusuf, bu konuda biraz daha istekli, arzulu. Bir de bu çömlek işi öyle bir şey ki istemeden olmaz.”

Sezer, toprak ürünlere her geçen gün ilginin arttığını dile getirerek, lokantalara, hediyelik eşyacılara birçok ürün yaptıklarını, ürünlerini Aydın, Nevşehir, İstanbul, Antalya kent merkezi ile ilçeleri Alanya, Finike taraflarına gönderdiklerini, büyük çömlek satıcılarına ürün verdiklerini sözlerine ekledi.

Babasının yanında yetişen ve lisede seramik bölümünde okuyan 16 yaşındaki Yusuf Sezer de 7-8 yaşlarında mesleği öğrenmeye başladığını vurgulayarak “Hedefim usta olmak” dedi.

Related Posts

Resmi Gazete’de bugün (7 Mayıs 2025) | Bugünkü Resmi Gazete kararları ve atamaları neler? Öğretim üyesi personel alımı ilanları yayınlandı!

Resmi Gazete kararları 7 Mayıs 2025 belli oldu. Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri, atama kararları ve yeni yönetmeliklerin de yer aldığı 32893 Sayılı Resmi Gazete’de, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Türkmenistan Hükümeti Arasında Ortak Türkmen-Türk Genel Eğitim Okuluna İlişkin Mutabakat Zaptının Onaylanması Hakkında Karar ile Çukurova Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetmeliği yayınlandı. Ayrıca Kapadokya Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü personel ve işçi alımı ilanları yayınlandı. Peki, bugünkü Resmi Gazete kararları neler? İşte, 7 Mayıs 2025 Resmi Gazete kararları ve ayrıntılı bilgiler.

MEB 2. dönem 2. ortak sınavı ne zaman yapılacak? MEB yazılı sınav takvimi

Milli Eğitim Bakanlığı, 2. döneme ait ikinci sınavlara ilişkin takvimi duyurdu. İkinci sınavlar; 6, 7 ve 10. sınıflar için gerçekleştirilecek. Peki, MEB 2. dönem 2. ortak sınavı ne zaman yapılacak? MEB yazılı sınav takvimi

ALO 170 neden cevap vermiyor? ALO 170 neden meşgul çalar?

İŞKUR çağrı merkezi olarak da bilinen ALO 170, Türkiye’deki vatandaşlara hizmet veren bir çağrı merkezi numarasıdır ve çeşitli kamu hizmetleriyle ilgili soruları cevaplamaktadır. Eğer ALO 170’ye bağlanamıyorsanız ve sürekli meşgul çalıyorsa, bunun birkaç nedeni olabilir. Peki, ALO 170 neden cevap vermiyor? ALO 170 neden meşgul çalar? İşte, o detaylar

Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Türkiye genelindeki Bilim ve Sanat Merkezleri’nde (BİLSEM) eğitim alan öğrencilerin kariyer gelişimlerinin incelenmesine yönelik araştırma yapıldı. Buna göre öğrencilerin, kariyer planlamasında maddi kazanç yerine kişisel gelişimlerine öncelik verdikleri belirlendi.

BİLSEM öğrencilerinin “Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması” sonuçlandı

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğünce Türkiye genelindeki BİLSEM’lerde eğitim alan öğrencilerle gerçekleştirilen “Ortaöğretim Kademesindeki Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması”nın sonuçları belli oldu.

İstanbul’daki okullarda yarın ilk ders: Afet eğitimi

İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 28 Nisan Pazartesi günü, kent genelindeki tüm resmi ve özel okullarda ilk dersin “Afet Farkındalık Eğitimi” olarak işlenmesine karar verdi.